0(332) 353 04 05

0(332) 353 04 05

Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı, hareket sistemi hastalıklarının ve yaralanmalarının tedavisiyle/önlenmesiyle ilgilenir. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kendi içerisinde ayrı uzmanlıklar gerektiren birçok farklı dala ayrılır.

Artroskopi ve Spor Yaralanmaları (Diz-omuz)

Artroskopi’nin kelime anlamı eklemin bir optik kamera yardımı ile görüntülenmesidir. Artroskopik yöntemlerin gelişmesi, günümüzde cerrahi işlemlerin eski açık ameliyatlara kıyasla çok daha az yumuşak doku hasarı ile yapılabilmesini bu sayede hastanın ameliyat sonrası günlük yaşamına daha az ağrıyla ve daha kısa sürede dönüşünü sağlamaktadır. Artroskopik cerrahide eklem içine girilerek alınan görüntüler monitöre aktarılır. Böylece eklemin her yeri daha büyük ölçekte incelenebilir ve patolojiler (normal olmayan bulgular) daha yakından görülür. Diğer küçük kesilerden eklem içine sokulan aletlerle patolojilerin tedavisi yapılabilmektedir. Böylelikle eklem çevresi kas, tendon ve bağlar hasar görmeden eklemdeki sorunlar tedavi edilebilmektedir. Artroskopi, diz eklemlerinde daha yaygın olmakla birlikte hemen hemen her eklem için uygulanabilmektedir.

Omurga Cerrahisi (Spinal Cerrahi)

Omurganın doğuştan veya sonradan olmuş yana eğrilikleri (skolyoz), öne eğrilik veya kifoz (kamburluk) ile Schuermann kifozu, spondilolistezis, spinal stenoz ve omurganın yaşlanması ile ortaya çıkan dejeneratif (kireçlenmeye bağlı ) sorunlar, ankilozan spondilit, osteoporoza(kemik erimesi) bağlı kanburluklar ve kırıklar ve bunların vertebroplasti ve kifoplasti ile tedavisi, kazalara bağlı omurga yaralanmaları sonucu oluşan vertebra kırık ve çıkıklar, omurganın her türlü enfeksiyonları, omurgayı tutan tümörler ve bunların tedavisi omurga cerrahisinin alanına girmektedir.

Çocuk Ortopedisi ve Travmatolojisi

16 yaş altı çocukların doğumsal kalça çıkığı, çarpık ayak, serebral paralizi (doğum sırasında ya da doğum sonrası herhangi bir nedenle beynin hasar görmesi sonucu oluşan motor ve bazı durumlarda mental bozukluk), myelomeningosel (spina bfida'nınen agır formu, omuriligin kendisi ve zarlarının, omur açıklığından dışarıya çıkması), doğumsal deformiteler (yapısal bozukluklar), düztabanlık, tümörler, gelişimsel bozukluklar ve kırıklarının takip-tedavisi ile ilgilenir.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Son yılların en çok gelişen altdalı olan ayak ve ayak bileği cerrahisi, ayak ve ayak bileği ile ilgili her türlü hastalığın teşhis ve tedavisini yapmaktadır. Dejeneratif hastalıklar, spor yaralanmaları, kırıklar, bağ yırtılmaları ve kıkırdak yaralanmaları temel ilgi alanlarıdır.

Omuz ve Dirsek Cerrahisi

Omuz ve dirseğin artrozları (sonradan oluşmuş hasarlar), rotator (omuz eklemini sabit tutan bağ dokuların tümü) kılıf hastalıkları, tekrarlayan çıkıklar, aşırı kullanıma veya travmaya bağlı hastalıklarının tedavisinin yapıldığı alt daldır.

El ve Üst Ekstremite Cerrahisi

El, en etkili ve en çok ihtiyaç duyduğumuz mekanik organımızdır. Fonksiyonunda küçük bir kayıp bile günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Özellikle iş kazaları sonucu oluşan el ve üst ekstremite yaralanmaları, kol, el ve parmak kopmaları vakit geçirilmeden uzman ekiplerce ameliyat edilmelidir. Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı, hareket sistemi hastalıklarının ve yaralanmalarının tedavisiyle/önlenmesiyle ilgilenir. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kendi içerisinde ayrı uzmanlıklar gerektiren birçok farklı dala ayrılır.